Gaude Kórus, Göd – rövid bemutatkozás

A 2000 márciusában alakult Gaude Kórus (korábbi nevén: Göd Város Vegyeskara) rövid idő alatt rendszeres szereplője lett Göd és a Dunakeszi-Fót-Vác kistérség kulturális életének. Talán nem véletlen, hogy 2015-ben a Magyar Kultúra Napján – helyi zenei együtteseként – elsőként kaptuk meg az önkormányzat által alapított, megtisztelő: „Göd Város Alkotó- és Előadóművésze” díjat.

Tagjaink pedagógusok, bölcsészek, közgazdászok, de a műszaki-, informatikai-, vagy éppen a természettudományos ismeretek és különféle művészeti ágak képviselői sem hiányoznak soraikból. E sokszínűség köszön vissza az igen gazdag repertoárban is, amely Monteverditől és Bachtól egészen a legismertebb magyar zeneszerzők világi és egyházi műveiig terjed. Számos izlandi darab is színesíti a palettát, annak köszönhetően, hogy a kórus első 18 évének karnagya, Utassy Ferenc korábban élt és tanított Izlandon. E különleges múlt számos izlandi kórussal megvalósult közös fellépést eredményezett, de ismert operaénekesek, orgonaművészek és más zenei együttesek közreműködésével olyan nagyszabású művek is megszólaltak már a Gaude előadásában, mint Rossini, valamint Pergolesi Stabat matere, Mozart koronázási miséje és Fauré Requiemje.

A kórus legemlékezetesebb külföldi fellépései közé tartozik a 2014-es trieszti hangverseny a trieszti püspök meghívására, a 2015-ös koncert a meisseni dómban, és a 2017-es ljubljanai hangverseny a Szent Vitus templomban. De vendégeskedett már a Gaude Svájcban, Luxemburgban, Ausztriában, Szlovákiában és Erdélyben, és természetesen hazánk számos településén is.

Utassy Ferenc 2018 júniusában – a munkájával járó gyakori külföldi útjai miatt – elköszönt kórusától, de szerencsére igen hamar sikerült megtalálni az új karvezetőt, Földvári Mátyás személyében, akivel a kórus az első perctől a zene és a gondolatok közös hullámhosszaira került. Mátyás a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem negyedéves ének-zene-művésztanár, kóruskarnagy- művésztanár hallgatója. Korábban a Szent István konzervatóriumban tanult: ott ismerkedett meg az éneklés mellett a vezényléssel is. A Horváth Gábor és Kamp Salamon irányítása alatt elsajátított karvezetői, és több kórusban szerzett énekesi tapasztalatait fiatalos lendülettel és bölcs humorral osztja meg az általa irányított csapattal, a csütörtök esténként tartott jó hangulatú próbákon magas színvonalú művészi munkát megkövetelve.

Kórusunk a 2019-20-as évadban fennállásának 20. évfordulóját nagyszabású ünnepi koncerttel és rendezvénnyel tervezte ünnepelni, melyet a járványhelyzet miatt elhalasztani kényszerültünk. Bízunk benne, hogy 2021. őszén előadhatjuk kedves közönségünknek Vivaldi Gloriáját és ünnepi műsorunkat.

A tervezett jubileumi programokhoz új kórustagokat is várunk! A csatlakozás egyetlen feltétele: az éneklés szeretete. Így tehetünk eleget a nevünkben foglalt jelentésnek: Gaude – örüljünk, örvendezzünk!